Owe Eglinger avgår, skyller på tjänstemännen. Foto: SR Sjuhärad.
MARK

Owe Eglinger avgår

Efter den omfattande kritiken mot socialförvaltningen i Mark avgår socialnämndens ordförande, socialdemokraten Owe Eglinger.

Han lämnade i går in sin avsägelse för uppdraget som ordförande och ledamot i socialnämnden i Marks kommun.

I avsägelsen skriver Owe Eglinger att han känner sig förd bakom ljuset av ledande tjänstemän inom barn- och familjeenheten och att det dessutom har resulterat i socialstyrelsens kritik av nämnden.

Därmed lägger Owe Eglinger all skuld på tjänstemännen och tar inte på sig någon skuld själv för de grava missförhållanden som uppdagats inom individ- och familjeomsorgen vid Socialförvaltningen i Mark. Även det socialdemokratiska kommunalrådet Pelle Pellbys uttalanden lägger skulden hos tjänstemännen på socialkontoret och
bortser från att det funnits flera nämndledamöter som varit kritiska till tjänstemännens agerande.

Radio Sjuhärad har också gått igenom de klagomål som som kommit in till socialnämnden från personer som har anknytning till de ärenden som socialstyrelsen specialgranskat. Det visar sig att tolv skriftliga klagomål och yttranden kommit in under det sista året till nämnden som också redovisats för nämnledamöterna. Flera av de inkomna skrivelserna är grava klagomål som också pekar på konkreta felaktigheter. Inget av klagomålen fick ordföranden att reagera och göra egna undersökningar.

Redan för två månader sedan så ville delar av socialnämnden avsätta socialutskottets ordförande Ann Hjertén, (S), eftersom hon har det största ansvaret som direkt ansvarig för handläggningen av de kritiserade ärendena. Hon är den politiker som också har möjlighet att läsa de handlingar som ligger bakom tjänstemännens agerande. I vilken omfattning hon gjort detta är oklart. Owe Eglinger som ordföranden i nämnden uttalade vid omröstningen av Hjertens framtid som ordföranden i utskottet förtroende för henne.

Förslag till ny ordförande i socialnämnden Mark läggs fram på kommunfullmäktiges möte den 26 oktober.

Pellby om avgången

Kommunalrådet Pelle Pellby i Marks kommun säger sig respektera Eglingers beslut, och tycker att han gör rätt som nu avsäger sig uppdraget som ordförande i socialnämnden. 

Pellby har dock fortfarande förtroende för Eglinger, och håller med honom om att det finns stora brister i hur tjänstemännen agerat.

Omstridd ordförande tänker sitta kvar

Socialutskottets ordförande, socialdemokraten Ann Hjertén, tänker sitta kvar. Hon menar att hon blivit vilseledd av tjänstemännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".