Kring midnatt känner många en stark oror när de går hem, säger Peter Backenfall, Brottsförebyggande kommisarie. Foto Anders Wejrot / SCANPIX.
VÄSTRA GÖTALAND

Nattelefon ska trygga hemgång

Polisen i Västra Götaland vill införa en så kallad natt-telefon dit allmänheten kan ringa om man känner sig orolig på väg hem på fredag- och lördagskvällar.

– Om man känner en oro på väg hem så kan man ringa det här numret och händer det något under hemfärden så kan vi lätt kalla en radiobil till platsen, det är det som är själva poängen, säger Peter Backenfall, brottförebyggande kommissarie vid polisen i Göteborg.

I Stockholms län har denna typ av telefonsupport funnits sedan 2003 och nu hoppas alltså polisen i Västra Götaland att även de som ska kunna införa ett liknade system. Samtalen tas emot av utbildade volontärer som finns tillgängliga på telefon mellan 23 och 03.30 under fredag- och lördagar.

Just nu cirkulerar det ett Stockholmsnummer på Facebook dit man uppmanas att ringa om man känner sig utsatt på väg hem, men det telefonnumret gäller bara allmänheten i Stockholms län. Flera personer från Västra Götaland har dock hört av sig dit, vilket tyder på att behovet och efterfrågan i väst finns.

--Det är under planering. En del under av större arbete. Vi vill börja i liten skala och bygga kvalitet i detta. Vi har känt att det finns ett behov, säger Peter Backenfall,

Oroligheterna ute i samhället är uppenbara och många reagerar positivt på polisen förslag att öppna en jourtelefon under nattetid.

– Jättebra, det kan ju rädda många, det händer så mycket, säger en kvinna i Borås när hon får höra om polisens planer på en stödtelefon.

– Vi måste värna om våra ungdomar och våra vuxna, så vi vågar vara på stan, säger en annan kvinna.

I Stockholm har natttelefonen, den så kallade nattknappen ,gett bra genomslag.I dagsläget finns det 800 volontärer som utbildats av polisen i Stockholms län, men innan årsskiftet förväntas antalet utbildade volontärer stiga till över 1000 stycken.

När den nya linjen träder i kraft i Västra Götaland är oklart, men arbetet beräknas starta under 2011.

Annsofie Andersson
annsofie.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".