Förbud mot barnäktenskap välkomnas

På lördag förbjuds barnäktenskap i Sverige. Hittills har lagstiftningen tillåtit att personer under 18 år gifter sig, om de också är medborgare i ett land där det är tillåtet.
Den nya lagen välkomnas bland annat skolsköterskor, som har mött unga invandrartjejer som varit oroliga för att tvingas gifta sig.

Det är svårt att veta hur utbrett problemet är, men att det förekommer att invandrarflickor redan i högstadieåldern utsätts för pressen att snart behöva gifta sig, är ett faktum.
När den nya lagen nu införs, blir det förbjudet att gifta sig om man är under 18 år, även om man också är medborgare i ett land där det är tillåtet. Dessutom skall inte längre barnäktenskap eller tvångsäktenskap som ingåtts i utlandet kunna erkännas i Sverige.
Den nya lagen har efterfrågats av bland andra Rädda barnen, som menar att den kommer att stärka de utsatta flickorna och ge en tydlig signal till alla att barnäktenskap inte accepteras i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista