borås

Samarbete stoppar SD

Sverigedemokraterna har hoppats bli vågmästare i Borås. Men nu överväger de andra partierna att hindra Sverigedemokraterna från att få något inflytande genom ett blocköverskridande samarbete.

Enligt förslaget så skulle alla partier från vänster till höger gå samman i en så kallad valteknisk samverkan för att utestänga Sverigedemokraterna från ett inflytande. Men förslaget är känsligt och ingen vill idag kommentera det offentligt.

Enligt förslaget skulle de båda blocken, där enligt valet inget har egen majoritet, alltså minst 37 mandat i kommunfullmäktige, dela upp nämnderna mellan sig.

Till exempel skulle de rödgröna kunna få egen majoritet, sju av 13 platser, i kommunstyrelsen medan Alliansen skulle kunna få egen majoritet i andra nämnder.

Sverigedemokraterna skulle helt kunna stängas ute från alla nämnder utom den största, kommunstyrelsen. Men de skulle inte bli vågmästare heller där.

Den enda plats där man inte kan stänga dem ute är den viktigaste, kommunfullmäktige, där de viktigaste besluten tas. Där kan de bli vågmästare.

Sverigedemokraterna själva vill förstås komma in i nämnderna och säger att annars tvingas de ta diskussionerna i fullmäktige och då blir mötena där mycket långa.

Det finns också andra politiker som kritiserar förslaget.

Dels för att folkets vilja, valresultatet, ska följas. Dels för att trixandet och valsamverkan spär på politikerföraktet.

Och dels för att det ska vara tydligt vem som har ansvaret - vilket det inte är om nämnderna styrs av olika block.

Men samtidigt behöver boråsarna en stabil politisk ledning.

Den första november ska fullmäktige välja ledamöter i alla nämnder. Då måste de etablerade partierna vara överens.

Egentligen behöver man vara överens ännu tidigare. Borås Stads budget skulle behöva vara klar i början av november för att kunna börja gälla den första januari.

Båda blocken måste snart veta vilka partier som ingår för att också kunna veta vilka förslag man ska lägga fram.

Men så länge blocken består och man inte kan komma överens om en valteknisk samverkan så består också ovissheten.

Än kan det dröja flera veckor innan vi vet hur Borås kommer att styras de närmaste fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".