Malin Svenjeby och Frida Persson i Dalsjöfors. Foto: Sofia Boo
DAMFOTBOLL

Spelar inte på lika villkor

Dalsjöfors damfotbollslag är på väg upp i allsvenskan, men det är stora skillnader i de ekonomiska förutsättningarna mellan herr- och damlag. Herrar som spelar division ett kan få både lön och extra utrustning, medan damspelarna till och med får bekosta sina egna träningskläder.

– Man vill helst inte tänka på skillnaderna. Gör man det så blir man bara förbannad, säger Malin Svenjeby.

Dalsjöfors damlag ligger i toppen i division 1 och kan nästa år bli ett allsvenskt damlag. Men trots att spelarna lägger ner mycket tid, fyra träningsdagar i veckan och en match så så får de inget betalt. Tvärtom kostar det faktiskt pengar för spelarna berättar Frida Persson som spelar i Dalsjöfors. 

– I år fick vi betala 350 kronor för våra träningskläder som vi fick köpa för att alla ska se likadana ut.

Förutom träningskläder så får spelarna dessutom betala själva för mat efter bortamatcher, matcher som kan spelas flera timmars bussresa från Borås. Hotellnätter vid bortamatcher och skor är andra saker de själva måste bekosta. Deras situation kan jämföras med Norrbys herrlag som just nu ligger i mitten på division 1 Södra. Där har alla spelare kontrakt och tjänar mellan 3-22 000 kronor per år enligt klubbens sportchef. Dessutom får spelarna skor, klubben står för träningskläder som alltid är tvättade och klara inför träning och det finns matchpremier i form av pengar att hämta in. 

– Det är den verkligheten vi lever i och det har vi gjort i hela vårt liv så vi vet ju inget annat, säger Malin Svenjeby. 

Men det är inte det materiella som är det viktigaste,  säger Malin Svenjeby och Frida Persson. Det är att de i stället för att kunna satsa ordentligt på fotbollen nu istället måste prioritera heltidsjobb och studier.

– Jag jobbar heltid och missar därför vissa träningar. Det är ju inget jag vill göra, men jag måste ju tjäna pengar, säger Frida Persson.

Lagledare för Dalsjöfors damlag Ralf Sundhäll säger att det är svårt att få in pengar via sponsorer till klubben, men att mycket skulle kunna utvecklas om mer pengar fanns.

– Det öppnar sig oerhörda möjligheter. Det är inte mycket pengar det handlar om men det behövs några kronor.

Tror du det skulle utveckla damfotbollen i stort?

– Ja helt klart. Det är inget snack om det.

Tror du att herrlag i toppen av division 1 hade gått med på de här villkoren?

--  Nej inte en chans. Det skulle de inte gjort, säger Ralf Sundhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".