Idre fjälls vd ansvarig för 23-årig boråsares död

Idre fjälls VD Lars Axelsson bär ansvaret för att en 23-årig boråsare omkom i den branta backen Chocken i Idre för fyra år sedan.
Idag dömdes han av tingsrätten i Mora till villkorlig dom och 75 dagsböter för vållande till annans död.

Olyckan och senare rättegången har uppmärksammats eftersom det varit lite konstiga omständigheter.
Till en början lade åklagare ner utredningen och det var först sedan föräldrarna själva drivit en utredning som ansvaret prövat i domstol.
Vd för Idre fjäll säger att han och företaget gjort vad de kunnat för att undvika olyckor, men att det aldrig gick att förutse en sådan olycka som tog boråsarens liv.
I backen Chocken föll boråsaren för fyra år sedan. En sten började rulla i och med hans fall och skadade honom så svårt att han avled.
Enligt tingsrätten var det Idres ansvar att det inte skulle finnas lösa stenar i området och därför är vd:n på Idre som säkerhetsansvarig skyldig till vållande av boråsarens död.
Domen kommer att diskuteras inom skidvärlden. Frågan är hur långt en anläggning är ansvarig för säkerheten i en backe.
Tingsrätten i Mora anser att det visserligen är en skillnad ifråga om ansvar i pistade backer eller off-pist som det heter. Men i gränsområdet - där Chockenolyckan ägde rum - där måste anläggningen se till att ingen skadas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista