Konflikt i skogen om älgstammen

Älgar har orsakat omfattande skogskador i delar av Sjuhärad, och därmed stora förluster för skogägare. De vill därför ha större avskjutning. Men inför älgjakten, som börjar på måndag,  tycker merparten av jägarna att älgstammen ska öka.

Sex av tio älgjägare vill att älgstammen ska bli större. En av dessa är Kenneth Berggren Lövenborg som jagar älg i Västra Götaland:

– Sen vi fick ta över ansvaret för älgstammen och skötsel av älgstammen så har vi varit alldeles för generösa med tilldelningen.

– Det är den stora biten, vi kan inte skylla på något annat härnere i varje fall. För vi har inte någon varg härnere som tar något utan det är vi jägare som inte klarar av det. Att man då är väldigt het på att lägga ner sista älgen fast man kanske innerst inne förstår att det inte är bra för älgstammen, säger Kenneth Berggren Lövenborg.

Kenneth Berggren Lövenborg tillhör den majoritet av jägare som tycker att älgstammen måste bli större. För enligt en undersökning som bland andra Svenska Jägareförbundet genomfört så vill sex av tio jägare ha en större älgstam. Det är främst jägare som bor i tätorter som har den åsikten.

På landsbygden ser det dock annorlunda ut och Jan-Erik Sandgren som bor och jagar i skogarna utanför Hova menar att älgarna inte får bli fler, för då drabbas både markägare och trafikanter negativt.

– Det är bättre vi får skjuta älgarna och äta upp dem istället för att de ska gå trafikdöden till mötes. Sen blir det mycket skador på tallplanteringen. Har man då älgkor med kalvar som går över vintern då blir det väldiga skador.

--Markägarna har ju problem genom att de får sin skogen förstörd. och förlorar pengar på det viset. Men det tänker de kanske inte på , de som bor i stan, säger Jan-Erik Sandgren, jägare utanför Hova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".