1 av 2
Dödsfall bland älgar väcker oro Reporter: Fredrik Sandberg/ Scanpix.
2 av 2
Anders Andersson. Foto: Jan-Åke Thorell
Ulricehamn

Oro kring älgdöd i Ulricehamn

Fyra döda älgar har nyligen påträffats i Ulricehamn. Det senaste året har ett tiotal djur hittats döda eller döende - och nu uppmanas jägarna att inrapportera alla döda djur. Vad som orsakat de döda älgarna är en gåta.

Anders Andersson i Redvägs jaktvårdsområde vill inte jämföra med älgsjukan under 1980 och 90-talen, men tycker att det är oroande att man hittat så många döda djur i Redväg.

– Jag tycker det är oroande i och med att vi får koncentrationer. Varje år hittas ju döda älgar i skogen och det kan vara olika orsaker som trafikolyckor och stångskador i brunnsten, men just Liared med fyra döda på så kort tid - det är lite alamerande.

– Det är ett mörkertal här som är svårt att uppskatta, men vi har ju det sista året hittat ett tiotal djur och då kan vi räkna med att mörkertalet är det dubbla, säger Anders Andersson.

Älvsborgssjukan
Älgsjukan uppmärksammades i mitten av 80-talet och kom också att kallas Älvsborgssjukan eftersom det var i Sjuhärad som de första fallen påträffades i mitten av 1980-talet.

Tusentals älgar runt om i landet gick en smärtsam död tillmötes under 1980 och 90-talen. Många hade skador i mag-tarmkanalen och ofta även förändringar i hud och päls, ögon och hjärta. I slutskedet uppvisade älgarna samma symptom som vid åldersdiabetes.

Trots omfattande undersökningar är orsaken till älgdöden fortfarande höljd i dunkel. Däremot har det funnits många teorier, som virusinfektioner, immunbrist, brist på minareler och metaller, miljöeffekter och annat.

Oron finns
Vad det nu är frågan om i Redväg är det ingen som vet, men oron finns naturligtvis där. Men Anders Andersson vill i dagsläget inte göra några jämförelser med älgsjukan.

– Det vill jag inte göra nu, det är för tidigt att säga något om det. Älvsborgssjukan var en stor katastrof för älgstammen i Sjuhärad och det vill vi inte uppleva igen.

– Det var ju dåliga lungor och dåligt hjärta på många av djuren då och det har vi inte sett på dem vi tittat på nu.

– Vi måste ha väldigt bra koll på det här nu och jag vill upppmana alla jägare och jaktlag att rapportera in till kretsarna så vi får tag på den statistik som finns. Och är det djur som kan gå upp till SVA i Uppsala så är det kanonbra, säger Anders Andersson i Redvägs jaktvårdsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".