Nytt stopp för upphandling av livsmedel i Sjuhärad

Ica har för andra gången lyckats stoppa Sjuhäradskommunernas upphandling av livsmedel, en upphandling som är värd 440 miljoner kronor. Ica anser att Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga och Bollebygd varit otydliga när de bjöd ut de närmaste fyra årens inköp av livsmedel.

När det visade sig att företaget förlorat flera viktiga kontrakt med Sjuhäradskommunerna, kontrakt man haft sedan åtta år tillbaka, överklagade man upphandlingen och fick Länsrätten att tillfälligt stoppa de nya kontrakten.

Detta skedde för en månad sedan och eftersom de nya kontrakten skulle börja gälla den första maj var irritationen stor hos inköparna i Sjuhäradskommunerna, som nu tvingades till ett stort merarbete. De överklagade och Länsrätten tog tillbaka det tillfälliga stoppet.

Men nu har alltså Ica överklagat överklagandet och Kammarrätten gjorde precis som Länsrätten gjorde först, man stoppade tillfälligt de nya kontrakten. Ica tycker att sjuhäradskommunerna varit otydliga och subjektiva när de sagt att jämförelsen bland annat grundas på erfarenhet.

Kommunerna har svarat att leverantörerna erbjudit samma varor och att det i praktiken har handlat om en rak prisjämförelse där Ica varit två miljoner kronor dyrare över fyra år. Kammarrätten tar slutlig ställning om några veckor.

Tills vidare har kommunerna tvingats förlänga avtalen med de gamla leverantörerna, bland annat Ica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista