Brist på sommarvikarier hotar sjukhuspersonalens semester

Bemanningsproblem på Södra älvsborgs sjukhus inför sommaren, gör att personal vid vissa verksamheter riskerar att beordras till övertid. En av anledningarna är att regionens sjukhus inte längre erbjuder extra ersättning till de anställda om de skjuter på sin semester.

Vikariebemanningen, med ett visst inslag av personal från bemanningsföretag, kommer inte att täcka hela personalbehovet vid sjukhuset i sommar.

Därför kommer sjukhusledningen bland annat att erbjuda deltidsanställda och föräldralediga att jobba mot övertidsersättning - men risken är också att personal tvingas avbryta sin semester för att arbeta.

De verksamheter som är mest utsatta är akutvården och intensivvården. Trots risken att personal ofrivilligt tvingas avbryta sin semester, menar personalchef Bengt Brunius att utgångsläget inför sommaren ändå är bättre än det varit de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista