BORÅS

Flest falsklarm till sjukhuset

Varje dag tvingas räddningstjänsten i Södra Älvsborg åka på flera falsklarm. Orsakerna är oftast att larmen utlösts av matlagning eller hantverkare. Och flesta utryckningar på grund av falsklarm går till sjukhuset i Borås.

Per-Anders Näsström som är insatsledare vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg säger att många av utryckningarna beror på slarv.

– Det kan till exempel vara hantverkare som börjar jobba på ett ställe utan att tala om vad de ska göra utan börjar svetsa eller borra och så går larmet, säger Per-Anders Näsström som tycker att de många falsklarmen är totalt onödiga.

Och lika säkert som räddningstjänsten rycker ut på det falska larmet lika säkert kommer en räkning - på 4 500 kronor.

En anläggning i Södra Älvsborg som fått extra många besök i år är lasarettet i Borås. Dit har räddningstjänsten åkt ett 40-tal gånger på automatlarm bara i år och det utan att det har varit någon brand.

Allra värst har det varit i det östra tvärhuset som håller på att renoveras. Sedan slutet av juni har räddningstjänsten varit där nio gånger.

– Ofta har det berott på att just hantverkare har gått in och börjat jobba på delar som inte har stängts av, säger Per-Anders Näsström.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se