ULRICEHAMN

Döda älgar måste rapporteras

Det är fortfarande oklart vad orsaken är till att många älgar dött i Ulricehamnstrakten. Rovdjursspåraren Tommy Berglund menar nu att det är viktigt att alla fall av döda älgar rapporteras så att prover kan tas.

Under 1980- och 90-talen tog den så kallade Älvsborgssjukan tusentals älgars liv. Orsaken då tros ha varit att älgarna saknade mat efter sviterna av stormen 1969. Älgstammen ökade då dramatiskt och resultatet blev till slut för många älgar och för lite mat.

För att reda ut vad dödsorsaken måste alla fall rapporteras och prover tas vilket kan ske via kontakter med Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, vilket han uppmanar älgjägarna att göra. Det anser Tommy Berglund, besiktningsman och rovdjursspårare vid länsstyrelsen.

Han berättar om döda älgar i Kalv som efter provsvar från SVA troligen dött av hjärnhinnemask men oftast tas inga prover.

– Tyvärr får man in alldeles för få prover. Det finns ett exempel i Hylte kommun i Halland, 2008 hittade man 30 älgar men där skickades bara prover från ett enda djur in. Och det är alldeles för lite, säger Tommy Berglund.  

Pär Sandin
par.sandin@sr.se