Högskolan och Borås stad samarbetar för tredje året kring mentorsutbyte. Foto: SR Sjuhärad
BORÅS

Tredje upplagan av coola förebilder

En mentor att göra roliga och utvecklande saker med. En cool förebild för barnen. Det hoppas man på när tredje upplagan av Projektet Näktergalen drog igång under söndagen.

Näktergalen är ett samarbete om mentorer mellan Borås stad och Högskolan i Borås. Under tre timmar varje vecka kommer 29 studenter på högskolan att umgås med var sin elev från en lågstadieskola

– Vi hoppas att barnens självkänsla växer den här möjligheten med mentorskap. För det är ju lite coolt att ha en vuxenkompis, berättar Kicki Player Pellby som är ansvarig för projektet.

Bland mentorerna finns högskolestudenter som studerar allt ifrån textildesign till ingengörsprogram. Och tanken är att mentorerna tillsammans med barnen ska göra saker som är roligt och utvecklande. Man träffas varje vecka ända fram till maj nästa år.

 Helena är ett av barnen som fått en mentor i Petra Wederholst Karlsson.

– Jag tror faktiskt att det är Helena som kommer att bli min mentor. Jag tror att hon kommer att lära mig en massa saker. Jag minns att jag hade en mentor när jag var barn som man kunna snacka med. En vuxen förebild som inte är ens familj, berättar Petra.

Även Helen ser framemot att få en egen mentor.

– Det är bra att ha någon att berätta hemligheter för, tycker Helena.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".