Förtidspensionärer tvingas avsäga sig politiska uppdrag

Snåriga regler kring förtidspensionering är ett hot mot demokratin, det säger den socialdemokratiska riksdagskvinnan Sonja Fransson, sedan flera av hennes partikamrater tvingats avsäga sig alla politiska uppdrag för att få rätt till sjukersättning.

För den som blir förtidspensionär på heltid är det här inga problem. Enligt lagen har man rätt att ta förtroendeuppdrag inom föreningslivet och politiken upp till fem timmar i veckan. Men de som fortsätter att arbeta deltid får inte engagera sig i föreningslivet eller politiken för då försvinner sjukersättningen. Det fick svenjungapolitikern Ola Dahl bittert erfara när han tvingades sluta efter 20 år inom politiken.
Men nu har arbetslivsminister Hans Karlsson vaknat efter flera påstötningar från Sonja Fransson. Han ska nu försöka få riksförsäkringsverket att behandla alla förtidspensionärer lika. och om inte det går är en lagändring sista utvägen. Först då kan Ola Dahl återuppta politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".