BORÅS/ULRICEHAMN

Marknad för stickade blodkärl

På Textilhögskolan i Borås stickas blodkärl som kan förbättra livskvaliteten för hjärt- och kärlsjuka. Denna smarta textil har en stor potentiell marknad och de svenska forskarna har ett globalt patent på produkten. Förhoppningen är att den ska tillverkas i Gällstad.

I dag drabbas en tredjedel av de patienter som genomgått en by pass-operation av att by passen blir igentäppt och slutar fungera efter ett år - och sen kan det vara svårt att operera igen.

Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har tillsammans med Chalmers och textilhögskolan i Borås utvecklat stickade blodkärl som bättre följer den mänskliga kroppen och därmed inte lika lätt skapar ärrbildningar, som i sin tur riskerar att orsaka att blodet koagulerar och slutar kunna flyta fram.

Det stickade blodkärlet är listad som en av europas 20 bästa biotekniska uppfinningar i år och har en enorm marknadspotential - 13 miljarder om året - och inom tre år kan den vara på marknaden.

Frågan om tillverkningen kommer att hamna i Gällstad, som forskarna hoppas, eller i USA. Erney Mattsson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset är en av dem som uppfunnit blodkärlet, och han är bekymrad över att det är svårt att få igång tillverkning av en bra uppfinning i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".