Ingemar Nilsson var den siste glasblåsaren i Fåglavik. Foto: Jenny Hellström
HERRLJUNGA

Bara minnen kvar av bruket

I går invigdes ett minnesmärke vid glasbruket i Fåglavik utanför Herrljunga. Det skedde 30 år efter att Fåglavik las ner, och det var brukets siste glasblåsare Ingemar Nilsson som invigde minnesmärket.

Ingemar Nilsson var bara tonåring när han började på bruket, en verksamhet på uppgång som då fick hela Fåglavik att frodas.

1980 lades bruket ned, arbetarna fick söka sig någon annanstans och mycket av livet i byn dog. I takt med brukets förfall började den mindre smickrande delen av Fåglaviks historia.

Ägare till bruket fanns visserligen men att hitta en lösning för rivning och sanering blev en långdragen process - som ledde ända upp till regeringsrätten.

För tre år sedan kom lösningen, då tog kommunen över fastigheten och fick också ta kostnaden för rivningen. Nu, 30 år efter nedläggningen, sätts punkt i form av ett minnesmärke men Ingemar Nilsson har många minnen kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".