Kartläggning av Viskan klar

Förra året hade Viskan sin lägsta vattennivå på tio år. Samtidigt minskar inte kvävehalterna längre i vattendraget. Det är några av uppgifterna som finns med i den undersökning av Viskan som nu är klar.

Varje år görs en kartläggning av Viskan inför årsmötet i Viskans vattenvårdsförbund. Den kartläggning som gjordes förra året är nu klar. I den finns det både bra och dåliga tecken. Det som är bra är att Viskan och många sjöar kan stå emot försurningen allt bättre. Samtidigt har fosforhalterna stadigt minskat sedan 70-talet, och fortsätter att göra det fortfarande vilket är glädjande. På en del platser är fosforhalterna nu i nivå med ett helt opåverkat vatten.
Men så finns det oroande tecken. Och det är bland annat kvävehalterna. Sedan 70-talet har de minskat kraftigt men, under de senaste 14 åren har de inte gjort det. På ett ställe längs med Viskan pumpas det utan konkurrens ut mycket stora kvävemängder, där vattnet från avloppsreningeverket Gässlösas vatten rinner ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista