Kommunens fallskärmar slår hårt mot skattebetalarna

I förra veckan meddelade Borås kommunstyrelse att man inte ville förlänga lokalförsörjningschefen Kjell Janssons kontrakt, och därmed utlöste man ett pensionsavtal som kommer att kosta skattebetalarna en och en halv miljon kronor. Ändå är Janssons fallskärm en av de billigare. Totalt har Borås hittills betalat 50 miljoner till chefer som slutat innan de fyllt 65.

Än så länge har 30 tjänstemän och politiker utnyttjat sina så kallade fallskärmar som Borås tvingade dem att skriva under på 90-talet mot att de avsade sig sin anställningstrygghet. Numera anställs alla chefer tillsvidare och några nya pensionsavtal görs inte.
Men de gamla avtalen innebär att den före detta chefen fram till 65-årsdagen får en pension som i regel motsvarar knappt två tredjedelar av slutlönen. I Kjell Janssons fall betyder det 29 000 i månaden. Andra chefer, framför allt från de mjuka sektorerna, har fått mindre. Norrbys förra kommundelschef, Litten Lyckell, fick till exempel ut knappt 17.000 i månaden förra året.
Vissa chefer har valt att studera sedan de slutat men många har startat eget företag. Det finns nämligen samordningsregler. Tjänar man för mycket minskas pensionen. Men den regeln kan man alltså gå runt genom att starta en firma. Då sätter man in de dagliga inkomsterna i firman medan man kvitterar ut boråspensionen och lever på den fram till 65. Sedan kan man, helt enligt regelboken, tömma sitt företag på intjänade pengar och sätta guldkant på pensionärslivet.
De som står för lyxen är skattebetalarna. Hittills har vi betalat 50 miljoner, och uppskattningsvis ska vi betala ytterligare 25 miljoner innan alla fallskärmsavtal som Borås en gång tecknade, är slutbetalda.