Mark

Förundersökning inledd mot socialen

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om misstanke om tjänstefel på socialförvaltningen i Marks kommun. Detta med anledning av de brister som Socialstyrelsens granskning uppdagat.

Socialstyrelsens kritik mot hur socialförvaltningen i Mark skött enskilda ärenden har fått både socialnämndens ordförande, Owe Eglinger (S), och socialutskottens, ordförande Ann Hjerten (S), att avgå. Två tjänstemän är också avstängda från sina jobb under tiden som en oberoende konsult utreder vad som gått fel.

Socialstyrelsens kritik handlar såväl om enskilda fall där barn omhändertagits av de sociala myndigheterna samt om fel i hela systemet, där Socialstyrelsen menar att barnens bästa inte har satts i fokus

Nu har kammaråklagaren Håkan Johansson även beslutat att inleda en förundersökning om det har begåtts tjänstefel av anställda på förvaltningen.

Till Hallands Nyheter säger Håkan Johansson att det i dagsläget inte finns några misstankar mot någon enskild tjänsteman. Förundersökningen inriktar sig mer på om det förekommit oaktsamhet i samband med att tjänstemännen gjort sin myndighetsutövning.

Om det visar sig att det gjorts tjänstefel i den omfattning att det kan betraktas som brottsligt, kan det leda till böter eller fängelse i högst två år.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".