Mark

Kommunen säger nej till försäljning

Kinna IF, som haft stora svårigheter att hitta en köpare till sin träningsanläggning vid Skutesjön, har nu hittat en köpare men kommunens tjänstemän är inte med på noterna. Spekulanten är nämligen en privatperson vill använda anläggningen som bostad - vilket strider mot reglerna för området.

Kinna IFs träningsanläggning vid Skutesjön byggdes för länge sedan och är i dag värt miljonbelopp. Den ligger i ett vackert naturområde bara någon kilometyer från Kinna.

Förutom huvudbyggnaden med stora samkvämslokaler , bastu och andra lokalytor så finns det övernattningsstugor och en fotbollsplan. Dessutom finns här ett elljusspår. De andra lite längre spåren som finns har dock börjat förfalla.

Men föreningen klarar inte att underhålla anläggningen ekonomiskt sälja den för att också få loss pengar som kan satsas i fotbollsverksamheten.

Därför har man en längre tid försökt sälja anläggningen men inte hittat någon köpare som vill ta över den. Nu har man emellertid hittat en person som kan tänkas köpa den och använda den som privatbostad. Det finns bara en hake, som dock är viktig, den aktuella planen för området säger att området är avsett för fritids- och idrottsanläggning och park. Dessutom har platsen höga naturvärden med dels Skutesjön dels Ljungaån som rinner genom området.

Därför vill nu Kinna IF att kommunen ger strandskyddsdispens för ändrad användning till bostadsändamål.

Tjänstemännen vid både Plan- och byggkontoret och Miljökontoret avslår mycket bestämt Kina If:s ansökan. Miljlkontoret gör det på grund av av de höga naturvärdena med Ljungaån som rinner genom området. Plan- och bygg pekar på flera olika faktorer: dels får allmänheten inte den tillgång till området som de har rätt till enligt lag och dels påverkas både växt och djurliv negativt.

Får tjänstemännen bestämma så blir det alltså ett mycket tydligt nej till Kinna IF.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".