ASYLSÖKANDE ROMER

Liten chans att få stanna

Chanserna är små för att de 60-tal serbiska romer som bor i stugorna på Saltemads camping i Borås ska få stanna. Att känna sig trakasserad och förnedrad i sitt hemland är inte skäl nog enligt Migrationsverket.

-- Vi har inget att förlita oss på i vårt land. Folk trakasserar oss genom att kalla oss för skällsord och påstå att vi luktar illa. Det finns ingen framtid för oss och våra barn. Vi har ingenstans att ta vägen. Här kan vi i alla fall sova tryggt om nätterna utan att vara oroliga för att någon ska hoppa på oss.

– Allt vi vill ha är vår frihet, säger asylsökande Marjam Dzafer.

Migrationsverket tror att det nu kommer många serbiska flyktingar till Sverige eftersom det inte längre krävs visum för att få komma in i landet.

Men för att få stanna här krävs det att man uppfyller ett visst antal krav. Och chanserna för de serbiska romerna att få stanna är mycket småsmå.

– Det räcker inte med att en person är diskriminerad, säger Fredrik Beijer, verksamhetschef för asylprövning på Migrationsverket. Det måste handla om förföljelser eller svåra trakasserier för att få stanna.

Vedrana Sivac

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista