Dataviruset slog ut sjukvårdens datorer

Sjukvården i Borås har idag stora problem med sina datorer, sedan internetmasken Sasser slagit till. Under dagen har vårdcentraler, tandvårdskliniker och sjukhusen inom Södra Älvsborg drabbats hårt av viruset.

I går slog internetmasken Sasser till och drabbade 100 000 datorer över hela världen. På Borås Lasarett upptäcktes problemen under eftermiddagen igår, och då försökte man säkra så många datorer som möjligt för att skydda dem. Men ändå drabbades hälften av alla datorer vid SÄS av masken.

Det här betyder att personalen inte kommer åt bland annat datajournaler och labbprovsvar utan tvingas använda papper och penna. Under förmiddagen var det även problem med telefonväxeln, men det har åtgärdats nu.

Också sjukhusen i NU-området och Skaraborg har drabbats av liknande problem och nu pågår arbetet med att återställa datorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista