Nytt miljölarm i Mark

Nu kommer ett nytt miljölarm från Marks kommun. Man har funnit en stor spåntipp som innehåller höga halter av tungmetaller.
Det var förra sommaren som mycket höga halter av miljögifter hittades i marken vid det nedlagda sågverket i Örby. Gifterna kom från den impregnering av trä som gjordes för över 30 år sedan. Eftersom vattentäkten i Örby bara ligger en bit därifrån så fanns risken att giftet skulle spridas dit. Nu är en utredning klar om riskerna med gifterna och hur dom ska åtgärdas, men i samband med den utredningen har ytterligare ett giftproblem upptäckts. Gunnar Mellström chef för vatten och avlopp i kommunen inspekterade området och upptäckte då en stor spåntipp på andra sidan ån. Han tog själv vattenprover och när analysen var klar visade det sig att vattnet innehöll höga halter av tungmetaller. Nu måste omdelbart nya prover tas för att få veta omfattningen av föroreningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".