Smittade smörgåstårtor i tingsrätten

Fallet med de smittade smörgåstårtorna i Sätila var i dag uppe i Borås tingsrätt. Minst 150 personer drabbades förra våren av svår halsfluss efter att ha ätit av tårtorna, och den 65-åriga kvinnan som bakat dem är misstänkt för brott mot livsmedelslagen.

Det var i april och maj förra året som den 65-åriga kvinnan mot beställning bakade ett antal smörgåstårtor hemma i sitt kök. Enligt åklagaren serverades tårtorna vid åtminstone 16 olika tillställningar - bland annat konfirmations- och dopkalas.

Det blev snart känt att många som ätit av smörgåstårtorna insjuknat i svår halsfluss och prover som togs visade så småningom att smittan berodde på att streptokockbakterier överförts till tårtorna från ett sår som kvinnan som bakade tårtorna hade på ett finger. En enkät visade att minst 150 personer insjuknat, de flesta av dem i Sätila-trakten.

Den avgörande fråga som tingsrätten nu har att ta ställning till, är om kvinnan ägnade sig åt yrkesmässig hantering eller inte när hon bakade tårtorna. Det gjorde hon inte, menar kvinnans advokat, eftersom hon bara bakade till folk hon kände, eller i några fall till bekantas bekanta, och bara tog ut självkostnadspris. Därför är livsmedelslagen inte tillämplig, hävdar kvinnans advokat.

Men åklagaren menar att den stora mängden tårtor visar att det visst handlar om yrkesmässig hantering - och att kvinnan därför ska fällas för brott mot livsmedelslagen, eftersom hennes hantering av livsmedlen strider mot lagen på flera punkter.

Tingsrätten har också att ta ställning till ett skadeståndskrav mot kvinnan från en av dem som smittades. Det är en man som begär drygt 40 000 kronor i skadestånd för sveda och värk samt förlorad arbetsinkomst till följd av sjukskrivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".