Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Mycket slarv på tekniska kontoret

Publicerat lördag 16 oktober 2010 kl 12.22

Tjänstemän på teknik och Service kontoret i Mark glömde söka bygglov när kommunen skulle bygga ett förråd i Öxabäck. Det är samma tjänstemän som är inblandade i köpet av sten från Kina till kommunhusets nya entré, trots att kommunen beställt sten från Bohuslän, som nu återigen hamnar i rampljuset.

Kinaffären har fått stark kritik för de kinesiska stenarbetarnas svåra arbetsförhållanden där de riskerar sin hälsa och för att kommunen tydligt beställt sten från Bohuslän. Köpet av den kinesiska stenen ska nu utredas av en konsult efter att kommunchefen Hahle Lindqvist gripit in.

Det visar sig nu att det är samma pesroner som varit inblandade i att det blev Kinasten och inte Bohussten som användes när man byggde det stora entrétrappan till kommunhuset som nu är inblandade i det glömda bygglovet i Öxabäck.

Att kommunen nu glömde att söka byggnadslov för förrådet kommer att kosta kommunen nära 7 000 kronor genom en straffavgift som plan- och byggnadskontoret beslutat om. Bygget stred också mot detaljplanen för området.

Trots att det nu finns många exempel på att teknik- och servicekontoret ofta missar att söka bygglov ville de borgliga se överslätande på tilltaget och bara ta ut halv avgift. Majoriteten var dock överens om att ta ut full straffavgift vilket det alltså blev.

Sören Fägersten, ordförande i byggnadsnämnden är mycket upprörd över servicekontorets nonchalans.

– Det är konstigt att de inte lär sig att söka bygglov, det borde dom ju förstå, säger Fägersten.

Men kritiken kommer inte bara från politiskt håll. På byggnadskontoret i Marks kommun där man nu handlagt bygglovet är man kritisk till de tidsödande och dyra missarna.

– Det orsakar ju också merarbete för tjänstemännen här på kontoret, säger Bertil Fermstad som är tillförordnad chef på byggnadskonmtoret. Även handläggarna på plan- och byggnadskontoret är förvånade över att kommunens egna tjänstemän glömmer söka bygglov och byger svart.

En av tjänstemännen på teknik och servicekontoret, som glömde söka bygglov, sitter på samma våning som plan- och byggnadskontoret. Det är mindre än tio meter för tjänstemannen att gå för att få tag på någon på byggnadskontoret,

--Ja, det stämmer men oavsett hur långt det är så ska man ju söka bygglov, menar Sören Fägersten. 

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se
Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".