Skolskjutsar i Mark dras in

Över två hundra elever som idag får skolskjuts i Marks kommun riskerar att få förmånen indragen till hösten. Barn- och ungdomsnämnden anser sig inte ha råd att stå för kostnaden i fortsättningen.

Reglerna för skolskjuts i Marks kommun har vållat elever, föräldrar och politiker åtskilligt huvudbry under flera år. De ursprungliga reglerna ansågs orättvisa.
När den borgerliga majorieten i barn och ungdomsnämdnen i höstas tog beslut att alla elever som har mer än fem kilometer ska få skolskjuts, oavsett vilken skola de gick i, så var det många som blev glada. Över två hundra elever går i en annan skola än den de geografiskt tillhör. Flest finns det på Ängskolan, som med sin idrottsprofil lockat 86 elever från andra orter i kommunen. 45 elever på Marks Kristna Skola får nu under vårterminen också busskort. Totalt handar det om cirka 220 elever som får busskort trots att de går på annan skola än den de geografiskt tilhör.
Men Barn- och ungdomsnämnden anser sig inte längre ha råd med busskorten, om man inte får extra pengar från kommunledningen. Blir det inga extrapengar drar man in busskorten redan till hösten. Kostnaden för nämnden under ett år är drygt en halv miljon kronor. Kommunstyrelsen tar beslut under maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista