BORÅS

Återvinningsavfall stjäls i Borås

1:36 min

Det är fortsatta problem i Borås med stölder på återvinningsanläggningarna. Förra veckan föll domen i ett mål i Borås tingsrätt mot en man som anklagades för att ha stulit avfall från olika återvinningsstationer. Och kommunen har uppmanat sina anställda att anmäla stölder.

– Det är mest elektronik som stjäls och bilbatterier. De skräpar ner väldigt mycket och klipper sönder våra staket, säger Lena Johansson som är miljöarbetare på Lusharpans återvinningsstation.

I ett mål i Borås tingsrätt förra veckan blev en anställd vid Borås kommun med nöd och näppe frikänd efter att två av rättens ledamöter motsatt sig den frikännande domen. Anklagelserna mot mannen som arbetar med avfallshantering handlade om att han under flera års tid under arbetstid ska ha tagit koppar och sedan sålt det på egen hand.

Problemen med stölder från återvinningsstationer är omfattande och Borås energi och miljö har uppmanat alla anställda att anmäla avfallsstölder. Det mesta försvinner dock nattetid berättar Thomas Andersson, arbetsledare på Borås energi och miljö. Varje vecka sker inbrott, och det är framförallt batterier som tjuvarna vill åt.

– När batteriboxarna är fulla klipper de hål i våra staket och forslar bort boxarna. Det kostar oss förstås åtskilliga pengar, säger Thomas Andersson.

Erik Bergström
033-17 75 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista