Fostermamman Eva Foto: Jenny Hellström
MARK

Fostermammans kamp för barnen

Evas egen berättelse
16 min

För ett år sedan gjorde Marks kommun en hastig och omdiskuterad omplacering av två små barn som vuxit upp i en fosterfamilj. Fallet ledde till Socialstyrelsens granskning av Socialförvaltningen med massiv kritik som följd.

För fostermamman Eva har de senaste elva månaderna varit en lång kamp med Marks kommun.

– Många har misstrott oss, även kompisar har trott att det finns något vi inte har berättat, säger fostermamman Eva. Det är ingen som tror att barn kan behandlas så här i Sverige.

Förra hösten beslutade kommunen, utan förvarning eller utredning som visade att det var något fel på fosterfamiljen, att omplacera barnen. Syftet var att återföra dem till sin biologiska mamma, och det trots att det beslutats i rättegång att barnen, med anledning av omständigheterna i den biologiska familjen, skulle fortsätta att vara omhändertagna.

För detta fick Marks kommun allvarlig kritik av Socialstyrelsen, som menade att kommunen inte satt barnens bästa i fokus.

Ikväll uppmärksammar SVTs program Uppdrag Granskning fallet. Eva hoppas nu få upprättelse:

– Det är ju det här jag kämpat för, att det ska komma upp till ytan.

Jouröppet
Med anledning av Uppdrag gransknings program i kväll så har socialförvaltningen i Mark beslutat att ha jouröppet för telefonsamtal mellan klockan 21 och 22.

Marks kommunchef Haleh Lindqvist:

 – Vi ska vara tillgängliga om någon vill ringa, säger hon. Framförallt ska vi lyssna. Det är viktigt att folk känner att de kommer i kontakt med oss och inte med en telefonsvarare. Det är viktigt att de känner att de kan prata med oss framföra sina omedelbara känslor och reaktioner.

– Om behovet finns så vill jag att vi ska vara tillgängliga , säger Haleh Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".