BORÅS

Killars status väcker uppseende

1:31 min

Tjejer har börjat ta mer plats i klassrummen, men trots det anser fler flickor idag än för 35 år sedan att pojkar har högst status. Det visar en nyligen publicerad forskarartikel av Ann-Sofie Holm, lektor på Högskolan i Borås, och hon tycker att reslutatet är uppseendeväckande.

Ann-Sofie Holm har undersökt enkäter gjorda med niondeklassare 1974, 1992 och 2005, och de visar att tjejer numera tar för sig mer och vågar synas och höras i klassrummen i högre utsträckning.

Samtidigt anser fler flickor i den senaste undersökningen jämfört med den gjord -74 att killar har högre status än tjejer.

Ann-Sofie Holm tror att en del av förklaringen är att flickor idag är mer medvetna om den ojämställda verklighet som råder i samhället, där män har bättre lön och fler maktpositioner än kvinnor.

Och även om flickor har börjat ta för sig mer och närmat sig pojkarna visar undersökningen att eleverna fortfarande upplever att det är pojkar som tar mest plats, något som Moa Söderberg som går i nian på Särlaskolan i Borås känner igen sig i.

– Killar kanske hörs mer i klassen än tjejer. Det är den största skillnaden. Killar pratar högre och mer, medan tjejer är lite mer tysta och  tillbakadragna, säger Moa Söderberg.

Jesper Ingevaldsson

Skicka e-post
033 - 17 75 86

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista