Symbolisk begravning för Ulricehamnsymbol

En ny symbol för Ulricehamn har diskuterats i flera år. Men nu får hela frågan en symbolisk... begravning istället.

Ivern var stor för sju år sedan när en ny symbol skulle utses för Ulricehamns kommun.

En tävling hade utlysts och det strömmade in förslag till stadshuset, närmare bestämt mer än 100 tävlingsbidrag kom in. Nu skulle Ulricehamn få en modern symbol, värdig en stad med historiska rötter ända från medeltiden. Två vinnarbidrag utsågs av en jury då för sju år sedan - det blev dels ett U i medlajong - U för Ulricehamn alltså, dels en pelare med en stor kula eller pärla på, som skulle symbolisera Ulricehamn som Åsundens pärla, men som kanske förde tankarna till andra saker.

Tanken var att de här båda bidragen skulle smältas samman på något sätt till en symbol, som alla kunde samlas kring. Något som för Ulricehamns del kunde fungera som dalahästen gör för Dalarna.

Tävlingen vållade mycket debatt och fick bland begabbarna ett löjets skimmer över sig.

En av de dåvarande jurymedlemmarna, Thorsten Weberup, säger idag att inget av förslagen egentligen var någon fullträff och tillägger efterklokt att det är svårt att få en konstruerad symbol allmänt accepterad.

Ganska snabbt begravdes hela saken i de kommunala pappershögarna. Fram tills nu. Nästa vecka ska symbolfrågan upp på kommunpolitikernas bord igen, men det blir inga U:n och pärlor på pelare. Istället ska ärendet få en hederlig kommunalbegravning - ja symboliskt sett då.

Ulricehamns nye kommunchef, Karl-Erik Claesson, som inte var med då det begav sig, konstaterar i en utredning att frågan tappat aktualitet och att det helt enkelt inte finns någon symbol som kan sägas samla invånarna i Ulricehamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista