1 av 2
Uppdrag gransknings reportage väckte mycket känslor hos tittarna, inte minst i Marks kommun.
2 av 2
Fostermamman Eva Foto: Jenny Hellström
MARK

Skandalen skrämmer och upprör

Kommunalråd Pelle Pellby: "Barn ska inte behandlas så här"
1:23 min

Efter SVT:s Uppdrag granskning i går kväll där man tog upp fallet med två små barn som rycktes upp från sin fosterfamilj i Marks kommun blev kommunen nedringd av upprörda människor.

Kommunen hade fem personer som fick ta emot massor av samtal från upprörda personer som hade mycket kritik och frågor efter programmet.

Kommunalrådet Pelle Pellby (S) reagerade starkt efter programmet.

– Barn ska inte behandlas på det här sättet , det är den reflektion jag gör, säger han.

Skrämmer det dej att det kan gå till så här?

– Ja, det gör det, och det är därför som barn- och familjeenheten har fått kritik för dokumentationen handläggningen. Så här ska det inte vara, det är helt oacceptabelt.

Politiker har avgått , tjänstemän har fått gå åt sidan och handläggaare har fått nya arbetsuppgifter. Har vi sett slutet på det här?

– Slutet ser vi först när de fel som begåtts har rättats till.

Går det att rätta till felen när det gäller barnen?

– Man får försöka göra det som är bäst för barnen. Det här ärendet, kommer ju också precis som många andra ärenden, att gås igenom och tas upp på nytt. Sen är det säkert så att vissa saker går inte att rätta till men det är alldeles uppenbart att man måste försöka göra det som är bäst för barnen.

Har du fortfarande förtroende för de politiker och tjänstemän som jobbat med det här?.

– Jag vill hellre se framåt. Vi vet ju att det begåtts massor av felaktigheter. Vi har fått kritik kring dokumentation och handläggningen och nu får vi försöka se framåt och rätta till det som blivit tokigt - för på sikt måste det bli bra, säger Pelle Pellby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".