15-åringar dömda för misshandel av skolkamrat

De två pojkar som stått åtalade för misshandel av en skolkamrat i Vårgårda stod igår inför rätta, och fick även sina domar. Fallet överlämnas till socialtjänsten, och pojkarna ska dessutom betala skadestånd. Misshandlen filmades av en av pojkarna.

Samtliga inblandade är unga, bara 15 år. Den slagne pojken fick hjärnskakning och skador i ansiktet av misshandeln, som inträffade på en skolgård i Vårgårda tidigare i år.
Fallet har uppmärksammats inte minst därför för att misshandeln filmades av en av pojkarna. Bilderna spelades sedan upp för den utsatte pojkens kamrater, enligt åklagaren för att ytterligare förnedra offret. I åtalet beskrivs detta som ett hänsynslöst beteende. I går fredag dömdes alltså pojkarna för ofredande, och den som slog skolkamraten dessutom för misshandel.
Eftersom de dömda är så unga kan påföljden bara bli överlämnande till socialtjänsten. Bägge har gått med på att följa en handlingsplan där. De ska också betala skadestånd på tillsammans närmare 19000 kronor till sitt offer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista