BORÅS

Ny politisk färgpalett i Borås

1:40 min

Det blir som väntat en minoritetsledning av Borås de kommande fyra åren med Socialdemokraterna på de tyngsta posterna. Alliansen och de rödgröna har kommit överens om en uppdelning av nämnderna emellan sig och de rödgröna har gått med på att inte riva upp beslut kring vissa stridsfrågor.

Uppgörelsen presenterades av Moderaternas nya ledare Annette Carlson och Socialdemokraternas Ulf Olsson, som betonade att avsikten inte är att utestänga Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna kommer att få den plats som de är berättigade till. Det finns ingen som ifrågasätter de. Däremot har inget av blocken majoritet och då måste vi hitta ett sätt att styra Borås Stad.  Vad vårt resonemang bygger på är hur får man ett fungerande styre i kommunen, säger Ulf Olsson.

Övenskommelsen går ut på att Alliansen har lämnat över en av sina ordinarie platser i Kommunstyrelsen till de rödgröna som på så sätt får egen majoritet och ordförandeskap där. De rödgröna får också majoritet i bland andra stadsdelarna väster och norr, där bland annat skola och sociala frågor avgörs, och även i Arbetslivsnämnden, Miljönämnden och Socialnämnden.

Alliansen tar hand om bland annat Utbildningsnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden och Kulturnämnden.

Men i tre frågor tänker man inte riva upp de regler som gäller idag. Det är ersättningen till friskolor och privat barnomsorg, vårdnadsbidraget och villkoren för lagen om valfrihet. Där står man så långt ifrån varann att man inte kan komma överens.

Men att se över och kanske riva upp privatiseringar kan det bli, sa Ulf Olsson och Moderaternas Annette Carlson accepterade.

Bo Thorin

bo.thorin@sr.se
033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista