MARK

Miljonkostnader för skandalen

1:42 min

Skandalen på socialförvaltningen i Mark kostar kommunen miljonbelopp när socialkontoret tvingats ta in extrapersonal. Dessutom har socialförvaltningen haft stora kostnader för akuta familjehem, vårdhem och utredningar.

Just nu arbetar seniorhandläggare och extra insatta socialsekreterare med att gå igenom alla ärenden som rör barn. Man arbetar också för fullt med att få ihop ett svar till socialstyrelsen.

Under våren och sommaren hade man en extra konsult som deltog i handläggningen av fallet med de två omhändertagna barnen. Den konsultens slutrapport blev en svidande kritik mot kommunen. Allt detta kostar mycket pengar.

Just nu har man ytterligare en konsult utifrån som ska utreda var felet ligger vid individ- och familjeomsorgen. Den konsulten betalas av kommunledningen.

Sedan finns det stora kostnader för jourhem, utrednings- och specialistinsatser, dels för det aktuella fallet med barnen men också andra fall som kritiserats av socialstyrelsen, sammantaget handlar det om miljonbelopp.

Men den stora kostnaden är att varumärket Mark har förlorat stort. Den negativa uppmärksamheten av kommunen kommer att ta lång tid att reparera.

Mia Magné, centerpartist som fått ta över ordförandeskapet efter avhoppade och semestrande Owe Eglinger, är bekymrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista