Västra Götaland

Screening räddar många liv

1:36 min

Screening för bråck på stora kroppspulsårdern, som sedan hösten 2008 erbjuds till alla 65-åriga män i Västra Götaland, har blivit en succé. Hitills har omkring 8 500 män undersökts, något som kan rädda mellan 50 till 70 liv per år.

– Man vet att ungefär en procent av alla män, som dör efter att de har fyllt 65 år, dör på grund av pulsåderbråck. Då har man kunnat visa i studier att om man gör screeningundersökningar så minskar dödligheten, säger Urban Wingren, som är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enligt Urban Wingren, som hänvisar till studier från England, kan dödligheten minskas med ungefär hälften. För Västra Götalands del skulle det kunna handla om mellan 50 till 70 män per år.

Screening av storakroppspulsådern kan beskrivas som en slags ultraljudundersökning. Screeningen är varken farlig eller smärtsam och utförs idag på sex sjukhus i Västra Götaland, däribland SÄS i Borås. Det finns också planer på att även mindre vårdenheter ska göra undersökningarna framöver.

– Vi måste försöka flytta ut undersökarna lite närmare de här männen. Det är onödigt att så många åker så långa sträckor.Och kanske ännu fler skulle hörsamma kallelsen om de slapp åka så långt, säger Urban Wingren.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista