Sveriges befolkning ökar kraftigt - men flera Sjuhäradskommuner tappar invånare

Sveriges befolkning ökar kraftigt. Hittills i år har Sverige haft den största befolkningsökningen på närmare tio år, enligt Statistiska centralbyrån SCB. Men i flera av sjuhäradskommunerna har antalet invånarna minskat.

Var femtonde minut utökas Sveriges befolkning statistiskt sett med en person. Idag ligger befolkningen på nästan 8 987 000 svenskar, på väg mot nio miljoners-strecket någon gång under sensommaren i år. Ökningen beror framförallt på att fler invandrar än utvandrar till Sverige.
För Sjuhärads del har Bollebygd, Borås, Vårgårda och Marks befolkningar ökat under årets första månader. Men för exempelvis Borås del dör det fortfarande fler än det föds. Däremot är det fler som flyttar till Borås än som flyttar från Borås. Det har gjort att Borås har ökat sin folkmängd med 154 personer sedan årsskiftet.
Men trots att rikets befolkning ökar så minskar den både i Svenljunga, Herrljunga och Ulricehamn. Det beror på att för få barn föds, samtidigt som utflyttningen är stor. I Ulricehamn till exempel finns det ett födelseunderskott på 25 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".