Borås

Miljöpartiet tar plats i toppskiktet

1:21 min

Miljöpartiet kommer, efter valframgångarna i förra månaden, att få en kommunalrådsplats i Borås, den första i Sjuhärad någonsin. Miljöpartiet ingick förra mandatperioden i den borgerliga koalitionen i Borås men bytte sida efter valet. Men, enligt Socialdemokraternas Ulf Olsson, utan att kräva en kommunalrådsplats.

Vänsterpartiet fick något fler röster än Miljöpartiet i valet, även om det slutade med att de båda partierna fick fem mandat vardera i fullmäktige, jämfört med Socialdemokraternas 24 mandat. Men Vänsterpartiets Lennart Andreasson hänvisar till samma realiteter som Ulf Olsson och motsätter sig inte Miljöpartiets kommunalrådsplats.

– När vi har genomfört den här uppgörelsen så kommer det inte att vara några sura miner sedan eller försök att sätta krokben för någon, vi har ett jättebra samarbete i den här gruppen, säger Lennart Andreasson (V).

När det gäller Miljöpartiets kommunalrådspost så blir det troligtvis Tom Andersson. Han har tidigare varit i blåsväder, och nheterna har rapporterat om hans stora skulder hos Kronofogden på cirka 40 000 kronor.

– Det är något jag försöker jobba på hela tiden, och det blir ju troligtvis lättare nu, säger Tom Andersson.
Han hänvisar till att han genom kommunalrådsposten går från försörjningsstöd till en lön på drygt 40 000 kronor i månaden.

Bo Thorin

bo.thorin@sr.se
033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista