Borås

Rödgrön satsning på miljö och skola

1:42 min

Borås ska bli Sveriges ledande miljökommun, satsa mer på skolan och minska segregationen. Det är några av de målsättningar för de kommande fyra åren som Borås nya rödgröna ledningen presenterade idag.

Gratis bussresor för pensionärer mitt på dagen har man lovat i båda blocken i valrörelsen.

Annars är det osäkert hur mycket av de rödgrönas löften som hinner bakas in i den budget som de ska presenteras redan om några veckor. Men på längre sikt lovar man mindre klasser i skola och förskola.

– Vi måste göra en rejäl satsning på grundskolan för där har Borås halkat efter i flera år, säger Ulf Olsson (S).

Motsättningar mellan olika bostadsområden ska minskas genom mer blandad bebyggelse, det vill säga fler hyreshus bland bostadsrätterna. Allmännyttan ska också få nya medel så att de kan bygga fler hyresrätter. Dessutom ska en kommunal bostadsförmedling återinföras.

Högt upp på listan hamnar också inköp av industrimark för nya företagsetableringar.

De äldres mat ska lagas i Borås. Slut på kyld mat från storkök långt upp i landet. De som vill ha kyld mat ska få det men den ska lagas här.

Kommunens anställda ska få arbetskläder och skolungdomarna sommarjobb, lovar de rödgröna.

Och så ska Borås också bli Sveriges ledande miljökommun. Miljöpartiets Tom Andersson är nöjd med den målsättningen:

– Vi hade nog inte på långa vägar fått igenom lika mycket i en borgerlig majoritet, säger Tom Andersson, som representerar Miljöpartiet - ett parti som nu alltså har bytt samarbetspartners - från de borgerliga under förra mandatperioden och till de rödgröna.

Bo Thorin

bo.thorin@sr.se
033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista