Västtrafik handikappanpassar

Handikappade ska få det lättare att använda kollektivtrafiken i västsverige. Om sex år ska nio av tio funktionshindrade kunna åka kollektivt. Det är tanken med Västtrafiks satsning på bland annat bussar och hållplatser.

Bara en bråkdel av alla personer med funktionshinder har idag rätt till färdtjänst. De övriga är hänvisade till den vanliga kollektivtrafiken. Och det är inte alltid så lätt att utnyttja den. Har du dålig syn ser du inte informationsskyltarna, har du dålig hörsel eller syn missar du kanske var du ska gå av och har du svårt att röra dig är det besvärligt att ta sig ombord på bussen. Men nu ska situationen bli bättre. Västtrafik ska fram till år 2010 satsa stort på ramper, liftar, automatiska hållplatsutrop och bättre informationsskyltar. Hållplatser med fler än hundra påstigande anpassas. 
Om sex år skall de flesta handikappade kunna åka kollektivt. Kostnaderna för investeringarna beräknas till en över en halv miljard kronor. En del av dessa pengar räknar Västtrafik med att staten och kommunerna ska ställa upp med. I vilken utsträckning resten kommer att bekostas med högre biljettpriser återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista