Filter tar bort bekämpningsmedel

Det finns rester av bekämpningsmedlet Totex i flera vattentäkter i Sjuhärad. Med hjälp av fliter har nu vattnet nu renats och därmed följer kommunerna de hårdare regler för vattenhantering som gäller sedan årsskiftet.

Bekämpningsmedlet Totex, som förbjöds för femton år sedan, har blivit ett gissel för kommunerna i Sverige. De senaste åren har rester av medlet upptäckts i flera vattentäkter i Sjuhärad. I början av förra året hittades ämnet i vattnet i Lagmansholm och Östadkulle utanför Vårgårda. I höstas installerades kolfilterrening i vattentäkterna och mätningar visar nu att det inte finns några rester av bekämpningsmedlet kvar i dricksvattnet. Kolfilterreningen är dock bara en tillfällig lösning. I slutet av 2005 ska vattnet i Lagmansholm komma via en vattenledning från Vårgårda, och vattentäkten ska så småningom tas ur bruk. Kolfilter har blivit lösningen även för vattentäkten i Borgstena och flera drabbade vattentäkter i Mark. Kolfilterreningen är dyr, men så länge giftresterna finns kvar i marken måste kommunerna fortsätta med den och det kan handla om många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista