BORÅS

Vin och sightseeing i Rom - kallades för studieresa

1:37 min

Studieresan personalen på äldreboendet Distansgatan 7 i Borås gjorde i våras kan strida mot Skatteverkets regler. Resan bekostades av skattebetalarna, men handlade mest om sightseeing och turism.
En anställd som åker på en studie- eller konferensresa som arbetsgivaren bekostar, behöver inte betala skatt för värdet på resan. Det förutsätter dock att cirka sex timmar per dag används till studie- eller konferenstid. (Se mer här intill).

Rom-resan
När ett 60-tal anställda på äldreboendet Distansgatan 7 i Borås i maj i år åkte på en tredagarsresa till Rom, så var den enda tid som kan betecknas som studietid ett tre och en halv timmar långt studiebesök på ett äldreboende.
Det gjordes den tredje och sista dagen - strax innan hemresan.
Resten av tiden ägnades åt sightseeing i Rom och i Vatikanstaten, shopping och gemensamma middagar och luncher på olika restauranger. Resan i sin helhet kostade 400 000 kronor.

"Tiden gick till arbete"
Dag Forsström är kommundelschef i Brämhult, där Distansgatans äldreboende ligger.
Han var själv med på resan till Rom och säger till Radio Sjuhärad att han inte kan svara på om resan följer Skatteverkets regler till 100 procent.
Han anser dock att det var en studieresa eftersom tiden i Rom använts till att samtala med varandra och svetsa ihop personalgruppen.

Kan bli ett fall för Skatteverket
Huruvida Skatteverket kommer att vidta några åtgärder eller ej i det här fallet kan skatteinformatören Fredrik Almqvist inte svara på i dagsläget.

– Det är möjligt att vi agerar, säger han.

Om Skatteverket bestämmer sig för att göra en kontroll av äldreboendets Romresa, så riskerar de anställda som följt med på resan att bli förmånsbeskattade i efterhand, vilket innebär minst omkring 2000 kronor per person.
Dessutom riskerar arbetsgivaren, alltså Borås stad, att få betala extra arbetsgivaravgifter på omkring 125 000 kronor.

– Det händer att Skatteverket agerar mot sådana här resor, bland annat så hände det nyligen i en annan stad i Västsverige, berättar Fredrik Almqvist.

Fråga

Distansgatans resor

  • 2005 - London
  • 2006 - Budapest
  • 2007 - Warzawa
  • 2008 - Köpenhamn
  • 2009 - Helsingfors
  • 2010 - Rom

Regelverket

  • #bild=1329933#Anställda som åker på en studie- eller konferensresa, som betalas av arbetsgivaren, ska inte beskattas för värdet av resan så länge det handlar om en renodlad studie- eller konferensresa.
  • Om inslaget av nöje och rekreation har en mer framträdande roll kan dock resan, helt eller delvis, betraktas som en skattepliktig förmån för den anställde.
    Som en tumregel bör studie- eller konferenstiden vara minst sex timmar per dag. Under en vecka bör den effektiva studie- eller konferenstiden omfatta minst 30 timmar, jämnt fördelade under veckan.

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista