Rune Peterson (C) vill inte kvotera. Foto: Jenny Hellström
SVENLJUNGA

Få kvinnor i toppen

(C): "Kompetensen avgör, inte kön.""
1:16 min

Bara ett fåtal kvinnor på de tyngsta politiska posterna i Svenljunga. Det blev resultatet när den borgerliga alliansens i går presenterade förslagen på nya ordföranden i de politiska nämnderna.

Svenljunga kommer att ha ett borgerligt styre även denna mandatperiod. I toppen, som kommunalråd, fortsätter Eva Johansson från Centerpartiet. I övrigt är det ganska tunt med kvinnor på de tyngsta posterna.

Den centerpartistiske ordförande i valberedningen, Rune Peterson, skyller bristen på kvinnliga toppolitiker på "traditionen", men tycker ändå att utvecklingen går åt rätt håll.

– Jag hör inte till dem som vill kvotera, utan huvudregeln måste vara att kompetensen avgör. Och kvinnor tar i allt större utsträckning tyngre uppdrag.

När det gäller den politiska strukturen i Svenljunga i övrigt minskas fullmäktiges platser från 37 till 33. Nämnderna kultur- och fritid samt bygg- och miljö ersätts av den nya samhällsbyggnadsnämnden. Myndighetsnämnden är också ny. Den ska bland annat hantera kommunens egna bygglovsansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".