ULRICEHAMN

Mobbad begär rekordstort skadestånd

Ulricehamns kommun säger nej till en förlikning med en mobbad elev som stämt Stenbocksskolan på ett rekordstort skadestånd, 430 000 kronor. Kommunen var beredd på en förlikning, men kom inte överrens om summan - så nu blir det rättegång i stället.

– Vi har varit villiga till en förlikning, men inte till varje pris, säger barn- och utbildningschefen Göran Nyman. Nu vill vi att saken prövas av opartisk instans.

Det är Barn- och Elevombudsmannen, BEO, som företräder den mobbade eleven. Han kräver ett rekordstort skadestånd - 430 000 kronor - för den mobbing han utsattes för under sin skoltid på Stenbocksskolan. Enligt eleven handlade det både om fysisk och psykisk misshandel. Något som BEO anser att skolan inte tagit på tillräckligt stor allvar.

BEO har tidigare försökt nå en förlikning, vilket man nu alltså gjort igen. Men kommunen säger nej - och då går ärendet till vad som riskerar att bli en uppslitande rättegång:

– Så är det naturligtvis och vi har försökt undvika en rättegång i det längsta, men nu ser vi ingen annan utväg, säger Nyman

Att man över huvud taget diskuterat en förlikning - och dessutom gjort det två gånger - kan tolkas som att kommunen erkänner att fel har begåtts. Men en eventuell skuld eller brist från skolan vill Göran Nyman inte prata om idag:

– Fortsatta kommentarer kommer att hanteras av vårt juridiska ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".