1 av 2
Foto: Tomas Munita/Scanpix.
2 av 2
Foto: Scanpix.
BORÅS

Johan ska till Afghanistan

I dag har de rödgröna och regeringen förhandlat om Sveriges militära insatser i Afghanistan. Samtidigt befinner sig boråsaren Johan på Gotland för övningar som ska förbereda honom och hans kamrater på det uppdrag som väntar dem i Aghanistan i december.

Johan berättar att den senaste tidens händelser med dödade och skadade svenska soldater väckt många funderingar. Några av kamraterna har till och med valt att hoppa av uppdraget.

– De hade väl kanske tackat ja innan de hade tänkt igenom riktigt vad det innebär, och som har ändrat sig i efterhand. Men de flesta är kvar. De har varit nere förut och vet vad det handlar om, och det gäller även mig själv, säger Johan, som av säkerhetsskäl inte vill medverka med sitt efternamn.

Johan är 25 år och en av de cirka 540 soldater som Sverige skickar till Afghanistan i slutet av året. Tiden fram till avresan tillbringar han med att förbereda sig och delta i olika typer av militära övningar. Han känner en liten oro och han och hans kamrater förbereder sig mentalt genom att prata mycket med varandra och utbyta erfarenheter, berättar han. Värst tror han oron är för de anhöriga hemma.

– Man är ju aktiv och igång hela tiden och jobbar när man är där nere. Det är antagligen värre för dom som är hemma som inte har samma uppfattning om hur läget ser ut för oss.

Kamratskapet, äventyret och en stark önskan att göra nytta är viktiga drivkrafter för Johan. Att dom svenska trupperna i Afghanistan ifrågasätts här hemma har han inte stor förståelse för.

– Vi är ju frivilliga, och inte beordrade ner dit. Vi vet vad vi ger oss in på och vill ju faktiskt göra en insats. Så för den sakens skull kan jag inte förstå mig på kritiken att vi inte ska ha trupp där.

I december skickar Sverige ytterligare 540 soldater till Afghanistan. I dag har regeringen och de rödgröna förhandlat om en uppgörelse kring Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Båda blocken säger sig vara nära en kompromiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".