Mats Stjernqvist, chef på äldreboendet Distansgatan 7. Montage SR Sjuhärad.
Omsorgens utlandsresor

Chefer och politiker försvarar studie/nöjesresan

Äldrechefen: "Nödvändigt för en god omsorg"
1:52 min

Äldreboendet Distansgatan 7 riskerar att få Skatteverket efter sig för en studieresa till Rom. Nu försvarar flera chefer resan, och blir det en skattesmäll kan kommunen komma att få stå för den.
Samtidigt gror avundsjukan på andra håll.

Nyheterna har tidigare rapporterat om resan som personalen på äldreboendet Distansgatan 7 gjorde till Rom i våras.

Till allra största delen utgjordes resan av sightseeing och nöjen, vilket i sig kan strida mot Skatteverkets regler för studieresor.


Chefen på äldreboendet "Distansgatan 7" heter Mats Stjernqvist. Idag  förnekar han inte att Romresan i våras mestadels bestod av nöjen, men försvarar ändå resornas upplägg. 
Han menar att det varit viktigt för verksamheten att personalen fått komma iväg. 

– Det blir det lite konstigt idag. Vi har gjort det till en återkommande händelse i vårt arbetsliv - att vi ska åka utomlands en gång per år. Det är en rimlig kostnad för att vi ska kunna bedriva den här goda omsorgen, säger äldreboendechefen Mats Stjernqvist.

Samtidigt tycker han det är konstigt att ingen tidigare har reagerat på äldreboendets resor, om det nu är så att de strider mot Skatteverkets regler.

Kommunen tar eventuell skattesmäll
Om Skatteverket väljer att granska resan så riskerar de 60-talet anställda som följt med att få betala 2000 kronor per person i förmånsskatt.

Lars Dalén (M) är ordförande i Brämhults kommundelsnämnd, och han var själv med på resan till Rom. Han öppnar nu för att personalen ska slippa skatten - om det blir aktuellt.

– Kommundelen ska stå för de kostnaderna. Det ska inte drabba våra anställda.

"Berikande resa"
Vidare försvarar även Dahlén resorna.

– Innehållet var mycket berikande, och att se deras (personalens) glädje och sammanhållning över att få resa tillsammans för pengarna de sparat ihop. Den glädjen och lojaliteten de har mot sin arbetsgivare smittar sig även av sig på de älde. Det höjer kvalitén på äldreomsorgen i Brämhult.

När man läser reseprogrammet kan man få intrycket att det rör sig om en nöjesresa...

– Det kan man ha olika åsikter om. Jag kan hålla med om att besöket i äldreomsorgsdelarna var den mindre delen (av resan). Sedan att vi besökte Vatikanen och Rom och blev allmänbildade kan diskuteras, men en helt och hållet nöjesresa är det inte. Det var en resa för att hålla samman personalen och ge dem en klapp på axeln, säger Dahlén - moderat ordförande i Brämhults kommundelsnämnd.

Hör mer i reportaget ovan - red.anm.
Fråga

Regelverket

  • #bild=1329933#Anställda som åker på en studie- eller konferensresa, som betalas av arbetsgivaren, ska inte beskattas för värdet av resan så länge det handlar om en renodlad studie- eller konferensresa.
  • Om inslaget av nöje och rekreation har en mer framträdande roll kan dock resan, helt eller delvis, betraktas som en skattepliktig förmån för den anställde.
    Som en tumregel bör studie- eller konferenstiden vara minst sex timmar per dag. Under en vecka bör den effektiva studie- eller konferenstiden omfatta minst 30 timmar, jämnt fördelade under veckan.

Distansgatans resor

  • 2005 - London
  • 2006 - Budapest
  • 2007 - Warzawa
  • 2008 - Köpenhamn
  • 2009 - Helsingfors
  • 2010 - Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".