Före detta nämndeman åtalad för olaga hot

I dag kom åtalet mot de tre män som greps för ett år sedan, misstänkta för rånförsök mot en bensinstation i Rångedala, utanför Borås. En av de tre åtalade satt som kristdemokratisk nämndeman i Borås tingsrätt vid tidpunkten för brottet.

De tre männen, i 25- till 30-årsåldern, ville skrämma mackägaren. Tillsammans stormade de in på macken i Rångedala med rånaruniformer och en dragen pistolatrapp. Syftet var att pressa honom på pengar för att driva in en skuld åt en annan person. När mackägaren gjorde motstånd inledde gärningsmännen en brutal misshandel av mannen som slutade med hjärnskakning.
Tre dagar senare greps männen av polisen, och då avslöjades det att en av gärningsmännen var nämndeman från kristdemokraterna vid Borås tingsrätt.
I dag, ett år senare, kom åtalet mot männen. Kammaråklagare Stefan Johansson rubricerar gärningen som grovt olaga hot, ett brott som ger fängelsestraff i minst sex månader och högst fyra år.
Enligt kristdemokraternas vice ordförande i Borås, Karl-Gustav Drotz är den kristdemokratiske nämndemannen inte längre kvar inom partiet, och jobbar heller inte som nämndeman längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista