Ulf Olsson, S, snart ordförande i kommunstyrelsen, anser att utmärkelser inte ska styra revisorernas granskning. Foto: Bo Thorin, SR.
ÄLDREOMSORGENS RESOR

"Man ska granska alla äldreboenden"

"Självklart ska man granska"
1:35 min

– Jag tycker att det är självklart att man ska granska alla äldreboenden, oavsett vilka utmärkelser de får. Det säger socialdemokraternas starke man i Borås, Ulf Olsson, som en kommentar till kommunrevisorn Ingwer Kliches uttalande igår. Kliche sa att det vore magstarkt att granska äldreboendet Distansgatn 7, eftersom boendet blivit utsett till Seriges bästa.

Som vi rapporterat de senaste dagarna i Radio Sjuhärad så har Distansgatans äldreboende under flera års tid gjort en studiresa om året med sin personal. En tradition som senare också tagits upp av fler äldreboenden i Brämhult.

Men en granskning av reseprogrammen visar att resorna inte verkar leva upp till Skatteverkets regler kring vad en resa ska ha för innehåll för att utgöra en studieresa.

Trots att resorna alltså pågått flera år så har kommunens förtroendevalda revisorer valt att inte granska dem.

Ett 20-tal studieresor utomlands har gjorts inom äldreomsorgen i Brämhult de senaste åren, men ingen av dem har granskats av revisorerna.

--Jag tycker det är självklart att man ska granska alla boenden, oavsett om de fått en utmärkelse eler inte, säger Ulf Olsson socialdemokrat och tillträdande ordförande för kommunstyrelsen i Borås.

Allt om resan

Radio Sjuhärad har granskat resan under flera dagar. Här hittar du materialet som vi samlat på en plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".