Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rickard Jennerhed, vice ordförande för Lärarförbundet i Borås. Foto:
BORÅS

Tuff arbetsituation på Fristadskolan

Chef: ”Arbetsbelastningen ökar helt klart”
1:38 min

Skyddsombudet på Fristadskolan hotar med att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket om inget görs åt lärarnas arbetssituation. Den dåliga arbetssituationen bekräftas av Lärarförbundet.

– Ja, vi är ute och håller på och arbetar med arbetsmiljöfrågor där. Vi jobbar med det just för stunden och just för dagen. Det gäller frågor om arbetstider och arbetsbelanstning i huvudsak, säger Rickard Jennerhed.

Enligt Rickard Jennerhed är arbetsbelastningen och stressen stor bland lärare på Borås skolor generellt.

– De senaste åren har det kommit till många nya arbetsuppgifter och det tas ju inte bort några, så arbetsbelastningen ökar helt klart.

Skyddsombud och rektor på Fristadskolan har börjat diskutera lösningar som kan förbättra arbetssituationen och ingen av lärarna vill låta sig intervjuas just nu. Fristadskolan hör till de skolor i Borås kommun som har lägst lärartäthet - drygt sju lärare per 100 elever. Det tror Richard Jennerhed delvis förklarar situationen.

Verksamhetschefen för förskola och skola i Fristad, Magnus Kjellgren, vill inte uttala sig specifikt om Fristadskolan, men ger samma bild som facket av en lärarvardag med allt fler nya arbetsuppgifter, ökat krav på dokumentation och måluppfyllelse och stress inför alla de förändringar som den nya skollagen och läroplanen för med sig. Han har inga nya resurser att erbjuda just nu, utan det är rektor som måste hitta lösningen.

– Lärarna har de konferenser och den arbetstid de har i dag och rektorerna måste hitta utrymme inom ramarna för detta, för att hinna med nya arbetsuppgifter och sätta sig in i det nya som kommer, säger Magnus Kjellgren.

Brevet från skyddsombudet

Som skyddsombud kan jag inte längre stillatigande se hur mina kollegor bryter ihop, den ena efter den andra. Lärare blir sjukskrivna på stressrelaterade grunder, går "in i väggen". Detta händer gång på gång. Lärare sitter på arbetsrummen och gråter i uppgivenhet! Mängden av ålagda uppgifter ökar konstant år efter år. Detta är inte rimligt, ej heller förenligt med Arbetsmiljölagens krav. ... Sker ingen förbättring ser jag mig nödsakad att agera genom en anmälan till arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".