Högskolan i Borås riskerar att tappa studenter, foto: Jenny Hellström
HÖGSKOLAN I BORÅS

Avgifter avskräcker studenter

"Det blir mycket färre elever"
1:39 min

Upp till 270 000 kronor per år kommer det att kosta i framtiden att studera på Högskolan i Borås för studenter utanför EU. Högskolan räknar därför med ett stort tapp av utländska studenter.

Avgifterna gör att högskolan räknar med att antalet utländska studenter  minskar från dagens cirka 300 till bara mellan 15 och 30.

En av dem som gör samma bedömning är skolan kommer att tappa många studenter från och med nästa höst, när avgifterna börjar gälla, delas av Mashood Alaliko från Nigeria.

– Jag tror att avgifterna kommer att avskräcka många från att söka till Borås högskolan, säger Mashood Alaliko, som läser miljökunskap i Borås och själv han inte skulle haft råd att betala de höga avgifterna för att komma hit.

Sämre kvalitet
Det stora tappet av elever kommer inte att påverka skolans ekonomi särskilt mycket och inte heller antalet lärare. I dag utbildar man nämligen  fler elever än man får betalt för från staten.

Däremot ser skolans internationella samordnare, Kim Bolton, en stor risk i att kvaliteten kommer att försämras.

– Det är extremt viktigt för Borås att vi får in studenter från andra länder. Kvaliteten i vår utbildning och forskning påverkas positivt när vi har utländska studenter här. 

För att locka studenter även i framtiden ska skolan satsa mer på marknadsföring och att ta hjälp av så kallade agenter. Och enligt Kim Bolton finns det särskilt en unik sak att trycka på:

– Vi har ju utbildningar som är väldigt nära kopplade till arbetsmarknaden, och det lockar studenter. För det är en av de första frågorna vi får: "Vad kan jag få för jobb efteråt?" Så det ska vi uttnyttja, säger han.

Förslaget med avgifter införs bland annat efter kritik från Riksrevisionen, som har räknat ut att de avgiftsfria studierna kostar samhället en halv miljard per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".