Fler får avslag på sjukpenning

Allt fler invånare i Västra Götaland får avslag på sin begäran om sjukpenning. Anledningen är att försäkringskassan fått mer personal för att hinna med prövningen av sjukanmälningarna.

Under hela förra året fick 307 personer i Västra Götaland avslag på sin begäran om sjukpenning. Under de två första månaderna i år ökade antalet avslag och redan vid utgången av februari hade över 100 personer fått avslag.
Bakgrunden är att regeringen kräver noggrann prövning av alla sjukfall för att få ner sjukskrivningskostnaderna. Det är inget nytt krav, men det var först förra året som försäkringskassan fick resurser att ta itu med granskningen av sjukfallen.
Ett intyg från en läkare räcker inte för att få sjukpenning. Det är försäkringskassan som avgör och det har blivit allt vanligare att kassan begär kompletteringar av ansökningar om sjukpenning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista